Taket

Vi visste redan när vi köpte huset att taket var slut. Det var hål i taket och vi fick temprärt täta så att det skulle hålla ett år till. Hela första vintern låg vi vakna under blåsiga nätter (och dom är många på Söderslätt) för att höra om takplåten var på väg att lämna huset. 


Huset är byggt på tidigt 1800 tal men vi kan se att takstolarna suttit någon annanstans innan så dom är ju i vart fall från 1700 talet vilket ger dem en ålder på 300 år. När huset byggdes var det inte tänkt att man skulle använda ovanvåningen för boende. Det var en kallvind för spannmål, hö och halm. Takstolarna är dock väldigt vackra och vi vill gärna att dom skall vara synliga framöver.

Många planer och tvära kast i design har gjorts gällande taket sedan vi köpte huset. Redan vid inköpet visste vi att taket måste bytas och det ganska omgående. Det läkte helt enkelt in. Fram till nu har vi fått hålla oss flytande genom att täppa igen de hål vi hittar. Man kan gott säga att husets tak numera består mest av fogskum. 

Förutom att huset läcker har vi haft ett design problem i att huset har tre olika höjde på taket vilket har gett ett ganska stökigt intryck. När taket ändå behöver storrenoveras kunde vi lika gärna addressera det problemet också. Och färgen....


I de första planerna så var tanken att innertaket över kök och vardagsrum skall tas bort och vi skulle ha öppet till nock. Med denna idé var planen dessutom att vi skulle sadla på ett nytt tak ovanför det existerande för att lämna de gamla takstolarna orörda. Men i sista minuten har vi valt att behålla innertaket och istället sattsa på en större andra våning.


För att maximera denna våning och verkligen ta vara på utsikten mot havet  och över åkrarna vill vi ha några rejäla takkupor. Många, många kvällar gick till att rita och rita om. Vi till och med skrev ut och laminerade in bilder på alla sidor av huset så att vi kunde rita och sudda allteftersom vi fick ny och (inte alltid) briljanta ideer. 


Allt beräknat? Allt bestämt?
Förmodligen inte men vi var tvugna att få iväg alla papper till kommunen. Gården ligger utanför detaljplanerat område och inte heller inom sammanhängande bebyggelse så vi slipper ansöka om bygglpv men vi måste göra en startanmälan eftersom våra planner innebär konstruktionsförändringar. Det är alltså inte frågan om vi skulle få tillstånd eller ej utan bara en kontroll på att allt finns med som skall vara med. Efter samtal med handläggare på kommun visade det sig att det inte skulle vara så svårt. 'Ni kan rita in det på ett foto om ni vill'. Lite över ambitioöst ritade vi därför upp bilder i paint och skickade med i projektbeskrivningen.


Kommunen var inte imponerad. Undra varför?

Vi fick göra om och göra rätt. Denna gång tog vi hjälp av en konstruktör och många samtal mellan alla inblandade inser vi att vi måste överge tanken på att behålla takstolarna orörda. De sista (?) planerna är nu att riva av hela ovanvåningen och bara behålla golvbjälkarna då de håller ihop väggarna på huset. Ett helt nytt tak kommer byggas och med det får vi den design och den hållbarhet som vi eftersöker. De gamla takbjälkarna kommer sedan monteras tillbaka men kommer då bara ha en dekorativ betydelse. 


Milde tid så många ritningar och ändringar vi har gjort för att komma till denna punkt. Den 14:e mars fick vi äntligen startbeskedet. 

Nu var det så dags att sätta i gång. Eftersom vi båda är höjdrädda ville vi måla fönster och panel innan bygget drar igång. Fönstrerna var ett pilleri att måla men hellre långsamt ett och ett i ett garage på marken än snabbt 5 meter upp i luften.

Halvägs igenom panelen inser vi att färgen är fel.. 100-tals meter av plank målade i omgångar i garaget. Surt. Men eftersom vi nu hade ändrat till att byta ut takstolarna skulle även de nya gavlarna byggas på fabriken. Alltså kunde vi istället åka upp till fabriken när gavlarna var klara och fixa problemet utan att behöva klättra upp. 

Fram till denna punkt har vi längtat efter takbytet men det har känts som oändligt långt bort. Starten för bygget på arbetet på huset är satt till den 3:e april men igentligen började bygget innan dess. Snickaren gjorde oss påminda genom att skicka en bild från tillverkningen. Det genererade en m<rdröm hos Marika som drämde att takstolarna bara var 30 com höga när de kom - ett missförstånd med skalan på ritningarna. Vi var 'tvugna' att åka dit och titta på dem. Dom är stora nog :-)

Så kom äntligen dagen då vi startar! 3 April började med byggandet av ställning runt huset. Nu kunde vi äntligen se hur utsikten skulle bli från de kommande kuporna. 

Första rivningsdagen åkte plåten på delen som ligger ovanför vardagsrum och kök. Plåten på den södra sidan är förmodligen från 1930-talet medans den på norrsidan var 'nyare'. Den del av skorstenarna som låg ovanför yttertaket plockades ner.

Dag 3 togs all råspont, alla takstolar och den södra gavlen ner. Det var ett brutalt arbete.

Påskhelgen kom och vi visste att det var nu vi skulle få slita ont med att städa upp efter rivningen. Två skorstenar skulle släpas till containern och en annan container skulle fyllas med materialet från gavel och tak. Daniels svåger Miro kom och murade upp husets yttervägar ett par decimeter. När arbetsveckan började krävdes både smärtstillande och muskelavslappnande för att ens komma ur sängen. 

Andra projektveckan började först på onsdagen vilket var riktigt bra 'plannerat' då det hällregnade på tisdagen. Denna dagen satte vi upp alla takstolar! Kranbilen lyckades köra till fel address så det hela startade någon timma för sent men allt vär ändå klart till lunch.

Restena av vecka 2 (dvs torsdag och fredag gick till att lägga råspont och pappa den delen av taket som vi nu fått upp. När helgen kom kunde vi äntligen börja se hur taket skulle komma att se ut. Nu är vi ganska slitna så helgen skall få gå till att städa upp på tomten, tömma den delen av ovanvåningen som skall rivas härnäst samt VILA.

Tredje veckan börjar med att riva taket över hörnan. Etapp 2 av projektet som är extra känsligt eftersom detta ligger ovanför den del av huset som vi har renoverat. Här ville vi absolut inte ha några läckor. 

Naturligtvis regnade det in under helgen så när 4:E veckan startade längtade vi verkligen efter att få hela taket på plats. Denna hörnan skulle de stora ändringarna ske. Dels skulle takhöjden ökas och vi skulle lägga till en extra gavel. Det ledde till ett veritabelt origami med takstolar. 

På torsdagen inleddes så den sista ettappen av själva takbygget. Delen över vårt sovrum. Här hade vi redan öppet till nock och ville igentligen inte ändra på taket av någon annan anledning än att vi ville ha samma linje som för resten av taket. Det innebar att vi fick bygga ett fejk tak eller sadla på ett nytt tak ovanför det befintliga. 

Vi avslutar 4:e projektveckan med att äntligen ha ett tak på huset igen!! Inga fler vattenläckor, inga presseningar! Det är värt att fira bara det men det största är att nu kan vi äntligen se hur huset kommer se ut. Naturligtvis är det fortfarande mycket som behöver göras både på insidan och utsidan innan det är klar.

´Nu var det bara några sista arbeten kvar för snickarna. Fönster och dörrar skulle på plats och vi kunde för första gången se utsikten från ovanvåningen. Det var verkligen värt allt slit!

Eftersom kuporna kommer putsas sattes putskivor på,plats. Lådorna i takfoten byggdes och plejd styda spottar sattes på plats. Här tänkte vi lite frammåt och satte eluttag i varje hörn på takfotslådan. Framtida julbelysning behöver därmed inga förlägningskablar!
På insidan blåstes lösull in för att isolera taket,

Vi har tillbringat många timmar åt att välja ytmaterialet på taket. Vi ville hitta något som passade vår gamla gård och som var vackert då det skulle bli väldigt synligt. Vi valde listtäckning och det blev verkligen så vackert som vi hoppades!