Entré, gästrum, badrum & tvättstuga

Den nordöstra hörnan av huset skulle visa sig bli en viktig del i renoveringen då vi här skulle lösa en hel del problem. Det är också här som den största förändringen under första etappen av renoveringen skulle ske. Här skulle vi skapa ett nytt badrum, en tvättstuga, ett gästrum och en ny entré.

Före

Efter

När vi tog över huset fanns det två sovrum, en toalett/dusch och ett pannrum. Alla ytor var mycket nedgågna och duschen var inte längre fungerande. 

Till skillnad från Master Suite så fanns ingenting på den plats som där vi ville att det skulle vara vilket innebar att vi behövde riva ner alla väggar och börja om från början. .

Vi var överrens om att element är generellt fult och att golvvärme är väldigt gött. Hantverkarna var inte lika glada i den åsikten eftersom det skulle innebära att allt golv behövde bilas upp får att lägga in mer isolering och värmeslingor.
Nu skulle vi ändå behöva bila upp en del golv eftersom det gamla sovrummet skulle förvandlas till ett badrum. Beslutet blev därför att om det visade sig vara enkelt att bila upp golvet så tar vi upp allt men om det visade sig att golvet var lika arrmerat som allt annat så är får  vi köpa tofflor istället. Det visade sig vara enkelt....

Det skulle visa sig vara en jäkla tur att vi stod på oss om att gräva ut för värmegolv. Under utgrävningen upptäckte vi att de gamla vattenrören som gått till den gamla duschen hade rostat sönder och läckte. Hade vi inte sett detta nu utan renoverat färdigt utan att gräva ut golvet hade vi stått med vattenskador ett halvår senare. 

Då var allt rivande klart inomhus och det var 'bara' att bygga upp igen. Det genomblöta underlaget byttes. Nya rör installerades. Isolering, armering och vattenburen värme lades.

Nu så var det dags att stänga allt arbete som vi gjort med golven genom att hälla över en mängd betong.

Det var inte bara inomhus som vi behövde förändra huset. Eftersom vi ville ha stora fönster (och samma fönster) genom hela huset och en helt ny entré behövde vi ta fram de stora sågklingorna.

Nästa steg var att se till att hålen vi tagit upp sattes igen med fönster och dörrar. Vi hade inte lyckats bestämma oss för vilken dörr vi ville ha så provisoriskt satte vi in den blåa dörr som tidigare satt i vårt blivande sovrum.

Fönstrerna skulle dock visa sig vara ett test på vårt förhållande... eller kanske snarare Daniels tålamod. När de väl var inne så tyckte Marika att dom satt för lågt så dom fick komma ut och den stora sågklinkan fick komma fram ännu en gång för att höja hålen en decimeter. Bilden nedan är när dom sitter för lågt.

Nästa projekt var att ge sig på innertaket. Vi anade att bakom masoniten gömde sig de riktigt fina 300 åriga bjälkar. Dessa skulle fram! Dessuom så är takhöjden i denna delen av huset ganska lågt och Daniel är lång. För att han skall kunna stå under duschen behövde vi karva ut centimetrar i taket..

Detta jobbet var riktigt vidrigt. Isolering från 50-talet och ett regn av råttbajs men när det var klart kändes det som om huset började andas igen.

När rivningen var klar skulle det byggas upp igen. Ny gles på plats och all el dragen innan taket gipsades.

När vi började få upp innerväggar och väggar, golv och tak fick nya ytskick började vi äntligen se hur huset skulle se ut.

Det som skulle ta längst tid att få ordning på var badrum och tvättstuga eftersom våturymmen kräver många steg för att bli vattentätt. Men för oss var nog det största problemet att välja vad vi skulle ha in. Här hade vi helt olika visioner, Efter många vändor till affären fick vi tills slut ta hjälp av plattsättaren för att komma fram till vad vi ville ha. Bra hantverkare är helt ovärdeligt! Ett annat bevis på detta är att han byggde en 'flytande' hylla utav det kakel som vi har på väggarna.

När alla nödvändiga funktioner (dvs tvätt, toalett och dusch) fanns i huset skulle i flytta in. Det skedde på dagen 3 månader efter i hade fått nycklarna till huset. När julen kom var vi ordentligt trötta och slitna. Men vi var också väldigt nöjda med resultatet. Vi hade ritat upp och plannerat hela första renoveringen utifrån en ritning och några bilder. När allt var färdigt finns det inget som vi idag tänker att vi kunde gjort bättre på ett annat sätt. 


Visst blev det bra!